Att kombinera entreprenörskap och hållbar utveckling i skolan

Varmt välkomna till vår nya blogg! Vi kommer att skriva om hur entreprenörskap och hållbar utveckling kan kombineras i skolan; vad det innebär att vara social entreprenör och entreprenöriell och hur skolan, näringslivet och organisationer kan arbeta tillsammans för att elever ska känna att det är ”på riktigt” och att de bidrar till en hållbar utveckling. Vi vill vara en blogg som ger utrymme för reflektion, diskussion och fakta.

Entreprenörskap ska ju gå som en ”röd tråd” genom utbildningssystemet, enligt regeringens strategi. Vi är samtidigt mitt i Unescos årtionde för lärande för hållbar utveckling.

Entreprenörskap i skolan handlar dels om ett pedagogiskt förhållningssätt i klassrummet, där eleverna får utrymme att ta ansvar, ta initiativ och vara kreativa. Läraren lämnar utrymme för eleverna att gå från idé till handling och vågar lita på processen. Men entreprenörskap handlar också om kunskap att starta och driva företag – det vill säga det vi traditionellt brukar förknippa entreprenörskap med.

Såväl entreprenörskap som lärande för hållbar utveckling kännetecknas av ämnesövergripande arbete, ett demokratiskt arbetssätt, ett verklighetsbaserat lärande, problemlösning, kritiskt tänkande och handlingsberedskap. Vidare är både processen och produkten viktiga.

Både entreprenörskap och lärande för hållbar utveckling har integrerats i skolans styrdokument, men går de att förena? Ja, det anser vi. Entreprenöriella kompetenser krävs för att ta sig an miljöproblem och sociala behov och hållbarhetsperspektivet bör vara självklart i alla entreprenörskapsinitiativ. Detta är grunden för Unga Sociala Entreprenörer. Hoppas att du följer oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s