Skolans roll i att främja miljöinnovation

Många  i Sverige vet idag att det krävs en förändring för att vi ska kunna fortsätta att leva på vår planet under många år framöver. Ändrad livsstil kan ses som en del i den förändringen men ännu bättre tycker säkert många att det skulle vara om vi kunde behålla vår livsstil och samtidigt göra av med mindre resurser.

Är detta möjligt?

Genom miljöinnovation kan vi i alla fall komma en bit på väg mot ett mer hållbart samhälle samtidigt som vi kan behålla en del av vår livsstil.

Så vad är det då som krävs för att vi ska bli mer miljöinnovativa?

WWF publicerade tillsammans med Cleantech Group i veckan en global ranking över hur bra olika länder är på att främja miljöinnovation. Sverige hamnar i detta sammanhang på en tredje plats medan Danmark och Israel hamnar på första respektive andra plats. Samtidigt visar studien att miljöteknik i Sverige och andra mindre ekonomier ofta utvecklas i mindre skala och att det är svårt att få dessa projekt att växa.

Så vad kan skolan bidra med för att stärka miljöinnovationsklimatet i Sverige?

Till att börja med kan skolan bidra med att väcka elevernas intresse för frågor som rör en hållbar utveckling. Den borde också ha möjlighet att väcka ett intresse hos eleverna att lösa de hållbarhetsproblem som vi står inför.

Samtidigt är det viktigt att eleverna får möjlighet att utveckla en tro på sin egen förmåga att kunna påverka samhällsutvecklingen. Här kommer det entreprenöriella lärandet in i bilden.

Slutligen ger goda kunskaper inom de naturvetenskapliga ämnena, matematik och ekonomi ytterligare förutsättningar för att utveckla framtidens miljöinnovationer och för att få dessa projekt att växa. Men låt oss inte börja här! Utan låt oss snarare börja med att väcka elevernas intresse för hållbarhetsfrågorna för att sedan ta vara på detta i den övriga undervisningen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s