Entreprenöriel…

Entreprenöriella förmågor och etiska perspektiv i turismbranschen

konferensen Entreprenörskap och entreprenöriellt förhållningssätt, som genomfördes i Stockholm den 8-9 maj 2012, berättade gymnasieläraren Anette Onn med stor entusiasm om sitt arbete med att kombinera entreprenörskap och hållbar utveckling, såväl miljömässigt som etiskt. Anette har arbetat inom turismbranschen och när hon blev lärare var det självklart för henne att tänka tillbaka till sitt arbete som reseledare och på kompetenser hon behövde i detta arbete. Förmågan att anpassa dig till olika situationer, självständigt kunna lösa problem och tänka kreativt, var sådana förmågor som Anette ville förmedla till sina elever som läste på turismprogrammet på Fredrika Bremer Gymnasierna.

Dessutom hade Anette reagerat på att hon själv som reseledare kunde leva gott, samtidigt som befolkningen i länderna hon befann sig i, knappast hade tillgång till rent vatten. Hon reagerade på att lokala näringsidkare inte gynnades av turismen när ”All inclusive hotell” växte upp på turistorter. Istället gick turisternas pengar till utländska företag.

I sin undervisning började Anette kombinera dessa olika perspektiv på turismen; dels att turismeleverna behöver utveckla sina entreprenöriella förmågor och dels att de behöver bli medvetna om det etiska perspektivet på turism. Efter tre år med samma klass tycker Anette att hon har nått målet. Eleverna var först livrädda över att få ta så mycket ansvar och över att behöva göra muntliga framträdanden. Men Anette är övertygad om att man som lärare måste börja i årskurs ett på gymnasiet med ett nytt förhållningssätt och nya arbetsmetoder. Eleverna är ofta inte vana vid att vara entreprenöriella, men kommer snart in i det och växer av att få ta mer ansvar.

Anettes elever har startat UF-företag och bland dessa finns en grupp som erbjudit föreläsningar om etiska frågeställningar till reseföretag. Eleverna som driver företaget ”Sensible Tourism UF” har varit framgångsrika och skapat kontakter i näringslivet. Deras affärsidé är att ändra människors resvanor och beteende. De föreläser i skolor och har en extern rådgivare i Jennie Dieleman, författare till boken Välkommen till Paradiset.

Anette Onn tror inte på en pedagogik där eleverna ska läsa sig till kunskap. Istället har hon själv, innan begreppet entreprenöriellt användes i skolans värld, kommit fram till att eleverna lär sig bäst genom upplevelsebaserat lärande och genom att möta verkligheten. I sitt arbete har hon samarbetet mycket med en stor researrangör och även med en lokal turistbyrå. Hon ser också ett positivt resultat av sitt arbete – eleverna är nöjda och lär sig mer. Eleverna knyter kontakter med sin omvärld och utvecklar såväl sina entreprenöriella förmågor, som sin förmåga att tänka hållbart och att reflektera kring en bransch utifrån olika perspektiv.

Anette kommer förstås att fortsätta med det hon brinner för – att kombinera entreprenörskap och hållbar turism.

 


 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s