Entreprenöriellt lärande och hållbar utveckling går hand i hand

Hur ska jag som lärare göra för att kombinera entreprenörskap och lärande för hållbar utveckling i undervisningen? Handfasta förslag ges i ett material som tagits fram av Samklang på uppdrag av ENTRIS-entreprenörskap i skolan: Studiematerial för skolpersonal i entreprenöriellt lärande. I materialet finns också många intressanta länkar och lästips. Författarna konstaterar att det nära nog är omöjligt att arbeta med hållbar utveckling  utan att samtidigt arbeta entreprenöriellt.

Entreprenörskap som begrepp används inte i Skolverkets material Hållbar utveckling i praktiken från 2004. Däremot finns här konkreta exempel på hur skolor arbetar med hållbar utveckling från 40 lärare på 9 skolor. Världsnaturfondens satsning Skola på hållbar väg – skolors arbete inom hållbar utveckling är också intressant läsning som inspirerar till att kombinera lärande för hållbar utveckling med entreprenörskap/entreprenöriellt lärande. Det entreprenöriella lärandet handlar ju om att elever utvecklar sin kreativitet, initiativförmåga och drivkraft att gå från idé till handling.

Unga Sociala Entreprenörer tror att lärare och skolledare behöver ännu fler konkreta exempel på hur entreprenörskap och lärande för hållbar utveckling kan kombineras i skolan. Här är ett par tips:

Index är en dansk ideell organisation, etablerad 2002, med målet att arbeta globalt med Design to Improve Life. Index har
initierat ett samarbete emellan några lärarhögskolor, gymnasieskolor och grundskolor i Danmark och Sverige, belägna i Öresundsregionen. Syftet med samarbetet är att utbilda lärare som i sin tur kan utbilda unga människor inom området hållbar design och innovation. Projektet kommer att pågå i tre år och syftet är att blivande lärare lär sig använda ett nytt designtänk och olika kreativa verktyg för att i sin tur uppmuntra elever att utforma lösningar som kan förbättra livet för människor över hela världen. Ett gediget pedagogiskt material finns på Index hemsida.

Index delar också ut världens största designpris som 2011 gick till organisationen Design for Change, som arbetar för att utveckla barns kreativitiet och entreprenöriella förmågor.

Design for Change startades av Kiran Bir Sethi i Riverside School i Ahmedabad i Indien. Kiran Bir Sethi är utbildad i design och funderar alltid  hur saker och ting kan göras på ett bättre sätt. De beskriver sin metod på följande sätt: ”Design for Change developed a simple design process that enables children to become drivers of change. The process got children to feel (any issue that bothered them), imagine (a way to make it better), do (implement the act of change) and share (make it visible)”. Lyssna på grundaren Kiran Bir Sethis inspirerande TED-tal som beskriver hur hon vill riva murarna mellan skolan och världen utanför.

Helena von Malortie har som textillärare i Tångvallaskolan i Vellinge låtit sina elever arbeta med Design for Change. Läs också om eleven Fanny som i våras fick visa upp sin klänning, virkad med spillmaterial från SCA (Svenska Cellulosa Aktiebolaget) på Moderna museets utställning Konstplaneten. ”Viktigt  att eleverna får visa upp sina alster utanför skolan. Vilket lyft det är för den här tjejen att få ställa ut sin klänning”, konstaterade Helena von Malortie.

En fantastisk klänning och ett inspirerande exempel på hur elevernas kreativitet och drivkraft utvecklas i en undervisning som kombinerar entreprenörskap och hållbarhetstänk.

 

Publicerat i: Alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s