Ungdomar och maktlöshet

barnmakt

Ungdomar.se presenterade nyss en undersökning som visade att 44% av de 1600 tillfrågade  ungdomarna anser sig ha dåliga möjligheter att påverka det samhället de bor i. Det framgår inte hur de resterande 56% svarat, men 44% är en anmärkningsvärd hög siffra. Särskilt utifrån de höga och noggrant uttalade krav på skolan i både läroplaner och skollag att förbereda barn och ungdomar att bli aktiva samhällsmedborgare. I skollagen står det att syftet med utbildningen är att;

”(…) i samarbete med hemmen främja barns och elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare.” (Skollagen 2010 §4)

Men hur ska vi göra för att få barn och ungdomar att inse att de kan påverka, att de kan ansvara för positiva förändringar, både för sig själva och för andra?

För drygt ett halvår sen kom Sofia Sohl avhandling vid Örebros universitet ut om vad som påverkar ungdomars samhällsengagemang. Med underlag från 4000 elever har hon har tittat på fyra faktorer;

  1. Att själv få erfarenhet av påverkansarbete
  2. Förebilder
  3. Stöttning
  4. Att må bra och ha en positiv framtidssyn

Resultatet av forskningen visar att det som starkast påverkar ungdomars samhällsengagemang är att de själva får uppleva att de faktiskt har förmåga att påverka och förändra samhället. Därefter kommer stöttning och förebilder.

Sofia Sohl vill uppmuntra lärarna att se att de själva spelar en viktig roll som medskapare av demokratiska medborgare. Det är viktigt att eleverna får prova på att agera och göra demokrati ”på riktigt”. Hon citerar Malala Yousafazai:

”En bok, en penna, ett barn och en lärare kan förändra världen.”

(Malala Yousafzai, tal till FN:s generalförsamling 12 juli 2013)

Att göra något som är ”på riktigt” i skolan är roligt och känns meningsfullt för både lärare och elever. Demokrati måste upplevas. Frågan är bara hur?

Här krävs det goda idéer och ett entreprenöriellt förhållningssätt som utgår ifrån att låta elever prova på och göra demokrati – på riktigt. Mer om entreprenöriellt lärande och vilka förutsättningar som krävs kommer i senare inlägg.

Läs hela avhandlingen här.

Bilden kommer från ”BARNMAKT en metodbok om rätten till inflytande” (Fagerstrand, Lisa Ericson, Tove Kjellander Nätverket för Barnkonventionen http://barnkonventionen.se/wp-content/uploads/2015/02/NBK_Barnmakt14_inlaga_low.pdf)

Publicerat i: Alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s