Reflektioner från Sydkorea

Sitter på planet på väg hem efter en surrealistisk vecka i Sydkorea. Från att vi landade i Seoul tidigt på onsdagsmorgonen koreansk tid, vid midnatt svensk tid, till att vi lyfte idag för att resa tillbaka till Sverige har vi blivit mottagna och omhändertagna med en värme som är svår att beskriva med ord. Vi har rest från Seoul vidare till Suncheon och därefter vidare till Daejeon och Daegu innan vi igår kom tillbaka till Seoul för en sista övernattning innan hemresan. Vi har träffat lärare, företagare, professorer, museidirektörer, politiker, lokalbor, med flera som med stolthet har visat oss deras Sydkorea. Vi har skrattat, vi har diskuterat och vi har framför allt försökt att ta in alla de intryck som vi har möts av under veckan. Vi har på många sätt känt oss som ambassadörer för Sverige och har mottagits med stort intresse och nyfikenhet vart vi än har åkt.

Sydkorea, såväl utbildningssystemet som samhället i övrigt, befinner sig i en stark utveckling. Sydkoreanerna som vi har träffat är stolta över sina traditioner och vad de har åstadkommit samtidigt som de är ivriga att ta intryck från andra länder för att nå ännu längre i sin egen utveckling. Alla vi som har varit med på den här resan är djupt imponerade över vad vi har fått se och hoppas att vi ska kunna förmedla det vidare till såväl dem som vi träffar inom ramen för våra arbeten som dem som vi träffar privat.

Ett område där det ser ut att finnas en utvecklingspotential framöver är lärande för hållbar utveckling. Ui Wook Hwang, professor vid Kyungpook National University och ansvarig för projektet Global Teacher’s University berättade i samband med vårt besök där igår att det bedrivs undervisning kring hållbarhet i grundskolan och gymnasiet. Dock saknar högskoleutbildningarna ofta detta perspektiv.

Unga Sociala Entreprenörer hoppas att få återkomma till Sydkorea fler gånger och lära oss ännu mer om deras utbildningssystem. För tillfället ska vi dock försöka att smälta det som vi har fått uppleva under den här resan och undersöka hur vi på bästa sätt kan använda det i samband med vårt fortsatta arbete.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s