Sveriges mest hållbara varumärke 2014

IMG_0033Igår sent på eftermiddagen korades ”Sveriges mest hållbara varumärke 2014” vid en prisutdelning på Waterfront Congress Centre i
Stockholm. Utmärkelsen bygger på svaren från 24 000 konsumenter som har fått tycka till om 633 nordiska varumärken inom 20 olika branscher. Undersökningen genomförs årligen sedan några år tillbaka av företaget Sustainable Brand Insight som arbetar med hållbart varumärkesbyggande.

För att utses till Sveriges mest hållbara varumärke behöver man som företag uppfattas av konsumenterna som en aktör som tar såväl ett socialt som ett miljömässigt ansvar. Det företag som tog hem utmärkelsen 2014 var Lantmännen men högt upp i rankingen kommer även Coop, IKEA, ICA och Saltå Kvarn. Hela rapporten med resultaten för de svenska bolagen går att ta del av här.

En fråga som man kan ställa sig och som också skulle kunna ligga till grund för en spännande diskussion i klassrummet är varför just dessa varumärken uppfattas som mest hållbara av de tillfrågade konsumenterna. Det kan även vara intressant att diskutera kring huruvida en hög placering i rankingen betyder att företaget i fråga verkligen är bäst på att ta ett miljömässigt och socialt ansvar. Hur kan man mäta effekterna av vad ett företag gör inom hållbarhetsområdet? Och hur bedömer man hur ett företags hållbarhetsarbete förhåller sig till företag inom samma och andra branscher?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s