Panelsamtal kring ”Humaniora som entreprenörskap”

För lite drygt en vecka sedan, den 13 mars, deltog Unga Sociala Entreprenörer i ett panelsamtal kring ”Humaniora som entreprenörskap”. Panelsamtalet ägde rum under arbetsmarknadsdagen Hybrid, en arbetsmarknadsdag för humanister och teologer vid Lunds universitet.

En del av samtalet kretsade kring en bredare definition av entreprenörskap. En definition som ser entreprenörskap som något mer än att driva företag. En definition där entreprenörskap snarare ses som ett förhållningssätt till det vi gör och hur vi gör det.

Den bredare definitionen stämmer väl överens med hur det entreprenöriella lärandet beskrivs av Skolverket. Att vara entreprenöriell handlar om att vara nyfiken, att ha tillit till sig själv, att vara kreativ och att ha mod att ta risker. Det handlar om att kunna fatta beslut, kommunicera och samarbeta samt att kunna ta tillvara möjligheter och förändringar för att utveckla och skapa värden. Det är dessa förmågor som det är tänkt att eleverna ska utveckla genom det entreprenöriella lärandet.

Alla som utvecklar entreprenöriella förmågor kommer inte att bli företagare. Det är heller inte det som är meningen. Meningen är snarare att möjliggöra för att nya företag startas samtidigt som redan etablerade företag och andra organisationer får ta del av de entreprenöriella förmågor som framtidens medarbetare utvecklar.

På samma sätt handlar inte ”humaniora som entreprenörskap” i första hand om att humanister och teologer vid Lunds universitet ska starta företag. Snarare handlar det om att stärka deras möjligheter att på egna villkor bidra till samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s