ESD – Call for Action

I år avslutas FN:s decennium för lärande för hållbar utveckling (Education for Sustainable development = ESD) som har pågått mellan 2005 och 2014. Med anledning av det och med anledning av det kommande FN-mötet kring lärande för hållbar utveckling i Aichi-Nagoya i Japan den 10-12 november, anordnades i tisdags en konferens i Uppsala på temat ESD – Call for Action.

Vid konferensen deltog såväl lärare, skolledare och forskare som representanter från ideell och privat sektor. Fokus låg på att i mindre grupper diskutera vilket genomslag lärande för hållbar utveckling har haft i Sverige under de senaste tio åren och formulera rekommendationer till mötet i Aichi-Nagoya. Under förmiddagen fick vi som deltog även möjlighet att lyssna på olika perspektiv kring detta och på eftermiddagen ordnades en paneldebatt. Bland annat presenterades en rapport som Anders Jidesjö vid Linköpings universitet har tagit fram kring hur lärande för hållbar utveckling har implementerats i Sverige.

Unga Sociala Entreprenörer förde vid gruppdiskussionerna fram vikten av att koppla ihop lärande för hållbar utveckling med entreprenöriellt lärande för att undervisningen kring hållbarhetsfrågor ska fokusera på möjligheterna snarare än på problemen. Fokus på möjligheterna var även något som John Holmberg från Chalmers tekniska högskola tog upp under sin presentation i samband med förmiddagspasset då han pratade om utmaningsdriven innovation. Han pratade i samband med detta om olika faser som man går igenom när man börjar titta närmare på de hållbarhetsutmaningar som vi står inför. Han menade att det är viktigt att gå från sorgefasen till den kreativa fasen för att komma vidare från problemen till lösningarna.

Bland de rekommendationer som togs fram under dagen fanns bland annat en tydlig önskan att politiker ska börja engagera sig mer när det gäller implementeringen av lärande för hållbar utveckling. Även skolledningarna uppfattades av många av deltagarna som alltför dåligt insatta och ointresserade av att driva implementeringsarbetet framåt. Många efterfrågade en nationell handlingsplan och det fanns även en tydlig önskan om fortbildning för såväl lärare som exempelvis skolledare.

De förslag som kom fram under dagen kommer nu att bearbetas och bli en del av de rekommendationer som Sverige kommer att skicka med till FN-mötet i Aichi-Nagoya. Den 27 augusti kommer ytterligare ett seminarium att äga rum, denna gång på Rosenbad. Då är förhoppningen att fler politiker ska komma men även representanter från de grupper som fanns på plats i tisdags. Unga Sociala Entreprenörer ser fram emot att följa det fortsatta arbetet!

För mer information om lärande för hållbar utveckling, se exempelvis SWEDESD (Swedish International Centre of Education for Sustainable Development).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s