Nobelgymnasiet i Karlstad bygger en hållbar framtid

55 elever i årskurs 3 på bygg-och anläggningsprogrammet vid Nobelgymnasiet i Karlstad har under läsåret deltagit i ett ämnesövergripande projekt kring hållbar utveckling. Projektet har genomförts av lärare i naturkunskap och yrkesämnet.

Projektet startade under höstterminen med ett energitema i naturkunskapen där bland annat en yrkeskunnig entreprenör i byggbranschen kom till skolan och berättade för eleverna om energi- och klimatsmart byggande. Eleverna fick sedan i uppgift att redogöra för olika energikällor och lösningar på bland annat el och uppvärmning till olika typer av boenden.

Under vårterminen genomfördes ett ämnesövergripande arbete där eleverna i både naturkunskapen och Noblgymnasiet bygger en hållbar framtidyrkesämnet fokuserade på hållbar utveckling. De fick i uppgift att ta reda på hur olika länder påverkar och påverkas av klimatförändringar och hur deras sociala och ekonomiska förutsättningar ser ut. Eleverna redovisade sina arbeten inför varandra och presenterade sina slutsatser i form av vykort. I yrkesämnet undersökte eleverna hur de bland annat kan tänka kring materialval för att bidra till en hållbar utveckling. Under vårterminen har man även haft besök av representanter från Rådrummet som har pratat om avfallshantering och av Fairtrade som bland annat har erbjudit en workshop.

Projektet avslutades med en utställning i skolans centralhall under rubrikerna Nobelgymnasiet – bygger en hållbar framtid och Earth Week på Nobelgymnasiet. Där sattes elevernas vykort upp och material och texter kring hållbar utveckling i yrkesämnet visades upp.

Förhoppningen är att eleverna ska se en röd tråd i undervisningen och få förståelse för vilken betydelse de val de gör, såväl som privatpersoner som inom ramen för deras yrke, har för en hållbar utveckling.

Uppgifterna som eleverna har haft att utgå ifrån finns att hämta här:

Energiuppgift BA12

Earth Weeks BA12

Här finns även exempel på de vykort som eleverna skrev:

Vykort från Colombia

Vykort från Kina

Vykort från Sydpolen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s