Framtidsdagen på Universeum

I torsdags den 29 november intogs Universeum i Göteborg av 100-tals elever från årskurs 8 i Mölndals kommun. Eleverna har sedan i början av terminen arbetat med projektet ”Med naturen in i framtiden” där de har haft i uppgift att med naturen som inspirationskälla utveckla tekniska lösningar för en hållbar framtid.

Under en förmiddag fick eleverna nu möjlighet att på olika sätt visa upp sina lösningar. Det anordnades bland annat en utställning, filmvisningar, Pecha Kucha och en debatt som ca 50 av eleverna deltog i. Debattpanelen bestod av fem personer som kom från såväl Mölndals kommun som från näringslivet och Universeum. Vid 13-tiden presenterades vilka skolor som kommit på första, andra och tredje plats inom ramen för den tävling som har varit knuten till projektet.

I sina lösningar har eleverna hämtat inspiration från såväl växt- som djurriket. En grupp har tagit fram en sko med inspiration från isbjörnens tass då denna inte sjunker ner i snön. En annan grupp har hämtat inspiration från rockans rörelse och sedan konstruerat en båt.

Det finns mycket att inspireras av när det gäller detta projekt. Det är till att börja med ett bra exempel på hur man kan knyta ihop entreprenöriellt lärande och hållbar utveckling i undervisningen. Det är även ett bra exempel på hur man kan arbeta för att eleverna tydligt ska se att man kan använda naturvetenskapen och tekniken för att lösa de hållbarhetsutmaningar vi står inför. Eleverna ges i det här fallet goda förutsättningar att känna att det är på riktigt, att det finns en poäng i det de lär sig.

 

2 reaktioner på ”Framtidsdagen på Universeum

 1. Ingela Bursj skriver:

  Lt hundra blommor blomma. Lt tusen blommor blomma! Nr vstra Sverige slpper loss kreativa ider hos hgstadieungdomar hnder det saker! Frra veckan var 400 gteborgsungdomar i samma projekt till 110% engagerade i att se sina framtidsprojekt bli verklighet; gym, broar, mtesplatser, studentbostder- allt en ungdom kan nska fr en framtidsvision!

  Pongen r att lta ngon annan utanfr skolan bemta, bedma, beskda! Efter att mina elever visade sina framtidsvisioner fr Universeums jury blev de s mycket mer skra p sin egen drm om hur framtiden ska se ut!

  Mer framtidsdagar p Universeum!

  Ingela Bursj

  University of Gothenburg, Department of Physics PhD candidate in Science Education Centre for educational science and teacher research http://www.cul.gu.se Science and Technology teacher Johannebergs Montessori Private phone +46732 474463 ________________________________ Frn: ungasocialaentreprenorer [comment-reply@wordpress.com] Skickat: den 1 december 2012 17:34 Till: Ingela Bursj mne: [Nytt inlgg] Framtidsdagen p Universeum

  ungasocialaentreprenorer posted: ”I torsdags den 29 november intogs Universeum i Gteborg av 100-tals elever frn rskurs 8 i Mlndals kommun. Eleverna har sedan i brjan av terminen arbetat med projektet ”Med naturen in i framtiden” dr de har haft i uppgift att med naturen som ins”

  • ungasocialaentreprenorer skriver:

   Vi instämmer och hoppas att ännu fler elever får samma möjlighet att visa upp sina idéer inför en jury/vuxna som tar dem på allvar. Det är verkligen betydelsefullt att få visa upp sitt arbete även utanför skolan. Hoppas att fler Science Centers i landet ger utrymme för elever att vara entreprenöriella i kombination med att verka fär en hållbar värld. Lycka till, Ingela!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s