Creatables – när affärsidé och hållbarhet går hand i hand

Många företag ser idag sitt hållbarhetsarbete som en strategiskt viktig del av verksamheten. De flesta arbetar dock främst med att begränsa sin negativa påverkan på samhället. Det finns samtidigt flera spännande exempel på framför allt mindre företag som genom sin verksamhet inte enbart begränsar sin negativa påverkan utan som även har som affärsidé att bidra positivt till en ökad hållbarhet. Ett sådant exempel är Creatables.

Creatables beskriver sig själva som ett kreativt nätverk av formgivare och ingenjörer som arbetar med att hjälpa svenska industriföretag att minska mängden materialspill i tillverkningen.

Deras affärsidé går helt enkelt ut på att utveckla konsumentprodukter som går att tillverka av det spillmaterial som uppkommer till följd av produktionen av andra produkter. Därmed tas en större del av materialet tillvara och jordens resurser besparas.

Creatables försöker även att i så stor utsträckning som möjligt tillverka sina produkter direkt på plats i den fabrik där spillet uppstår och med den maskinpark som finns där. På så sätt sparar man även in på såväl energi i produktionen som transporter.

Unga Sociala Entreprenörer ser Creatables som en given inspirationskälla för såväl lärare som elever som vill arbeta med entreprenöriellt lärande och entreprenörskap kopplat till en hållbar utveckling. Deras idé är på samma gång enkel som genialisk och ett bra exempel på att vår strävan mot en hållbar utveckling inte behöver kantas av uppoffringar utan snarare bör kantas av kreativa lösningar kring hur vi bättre kan ta tillvara jordens resurser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s