Utbildning om hållbar utveckling och entreprenörskap

”Utbildning för hållbar utveckling måste tas med i det utkast till ett nytt ramverk efter 2015 som görs i Rio” skriver Hirofumi Hirano, Japans utbildningsminister, Lena Ek, Sveriges miljöminister och Irina Bokova, generaldirektör för Unesco i en debattartikel som publicerats i Sydsvenskan idag.

Jordbävningsdrabbade barn överlevde i Japan i mars 2011 eftersom de lärt sig att skydda sig mot en eventuell jordbävningskatastrof; Lorna Down, litteraturlärare på Jamaica, insåg att ett stort socialt problem på Jamaica, våldet, kunde vävas in i elevernas litteraturstudier och på så sätt kopplas till ungdomarnas verklighet.

Kunskap kan verkligen förändra världen och om den kopplas till verkligheten blir den också mer meningsfull. Att kombinera hållbar utveckling med entreprenörskap innebär att unga människor får utnyttja sin kreativitet och drivkraft till att identifiera hållbarhetsproblem och skapa lösningar.

Eleverna på Påhlmans gymnasium i Stockholm identifierade under våren en rad olika hållbarhetsproblem som de löste med kreativa metoder. Innan det var dags att gå på sommarlov, presenterade de sina idéer framför en jury. En grupp besökte äldre på ett demensboende, genomförde aktiviteter med dem och bloggade om sina erfarenheter. ”Att fånga dagen” var temat och ett av syftena var att anhöriga till dem äldre skulle kunna följa bloggen. En annan grupp hade som idé att anordna klädinsamlingar på skolor och sedan skänka pengarna till hjälpverksamhet – en idé som är hållbar ur flera perspektiv.

”Utbildning kan förändra liv och skapa den framtid vi behöver”, skriver Hirofumi Hirano, Lena Ek, och Irina Bokova. Många lärare behöver också kompetensutveckling om såväl hållbar utveckling som entreprenörskap. Utbildning som ger lärarna verktyg i undervisningen ger många vinnare. Satsa på ett lärarlyft som ger ännu fler lärare kompetensen att sprida kunskap om ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s