Pedagogiska tips om entreprenörskap och hållbar utveckling i gymnasiet

Ett bordsspel om hållbar utveckling, med inslag av strategi- och rollspel, har utvecklats av Linda Strandenhed och Simon Lundberg. Båda med pedagogisk erfarenhet, bland annat genom undervisning om hållbar utveckling i gymnasieskolor för Svenska Aralsjösällskapets räkning. Spelet Balans får mycket beröm av testskolor. Läs mer här!

”En ovanligt torr sommar har bränt slätternas gräs guldbrunt. Herdarna hittar inget bete åt sina djur. Till och med de vilda saigaantiloperna har svårt att klara sig. Krav ställs på att regeringen ska agera kraftfullt för att lösa situationen – men den ökade kostnaden skulle hindra planerade investeringar i utbildningsreformer, kolgruvor och jordbruk. Du är en minister i ditt lands regering. Vad gör du?”

Tankesmedjan Arena Idé har gett ut ett pedagogiskt material om entreprenörskap i skolan. Du kan kostnadsfritt beställa boken Entreprenörskap – en praktisk handbok genom Utbudet. Här finner du övningar, aktiviteter och spel med en koppling till entreprenörskapsämnet. En lärarhandledning ger goda råd om övningar som lockar fram kreativiteten och problemlösningsförmågan.

Ett spännande material har också utvecklats av initiativ.org. Det är kooperationen som står bakom ett kostnadsfritt webbaserat läromedel om entreprenörskap, kooperation, värderingar, demokrati, initiativförmåga, företagande, projektarbete och hållbar utveckling. Materialet, som består av pedagogiska övningar som lockar till aktivitet, riktar sig främst till gymnasieskolan.

Slutligen vill vi tipsa om ett material som vi utvecklat till Utbildningsradion: Idéfabriken. Du laddar ner programmen (6 avsnitt) och en lärarhandledning på UR.

En reaktion på ”Pedagogiska tips om entreprenörskap och hållbar utveckling i gymnasiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s